We hebben in de zomer van 2018 een flydrive gemaakt in het Westen van Canada. Qua reizen lijkt het heel erg op Europa, alleen zijn de afstanden veel groter en zijn er oneindig veel bomen en dieren. De natuur is prachtig en het is heel bijzonder om binnen dezelfde reis zowel walvissen als beren in het wild te zien. Als je van buitensportactiviteiten houdt, kun je in Canada je hart ophalen: raften, hiken, kajakken, klimmen, mountainbiken, etc. etc.
Welke route zou ik doen?
Het was veel goedkoper om met Air Transat een stopover in Toronto te maken dus een stuk van Toronto hebben we ook gezien. Als rechtstreeks vliegen naar Vancouver even duur was geweest, had ik de stopover uiteraard niet gemaakt. We zijn van Vancouver via Vancouver Island, Whistler, Shuswap en Wells Gray naar de Rocky Mountains gereden en teruggevlogen vanuit Calgary. We blijven liever een paar nachten op een plek zodat we minder plaatsen bezoeken, dan dat we ons voortdurend verplaatsen. Dit was voor drie weken een hele relaxte route.
Toronto
Ik had voor vertrek een heel handig blog gelezen over een stopover in Toronto en het is inderdaad super makkelijk om met de Union Pearson Express in 25 minuten in hartje centrum van Toronto te staan. Dit is een rechtstreekse trein van het vliegveld (Pearson) naar het centraal station (Union Station) Daar kun je eenvoudig een hop on hop off bus nemen of naar het waterfront van het Ontario meer lopen en een leuk boottochtje maken. Of allebei als je voldoende tijd hebt! Het waterfront is sowieso een hippe en leuke plek.
Klik hier om mijn blog over Toronto te lezen.
Vancouver
Wij vonden Vancouver een fantastische stad. Veel water, mooie stranden, parken, musea. We hebben fietsen gehuurd en dat is absoluut een aanrader! Het is een beetje heuvelachtig, maar je komt eenvoudig overal in korte tijd en er zijn vrij veel fietspaden. We zijn hier drie dagen geweest en we hadden ons hier nog wel een dag prima vermaakt.
Klik hier om mijn blog over Vancouver te lezen.
Vancouver Island
Het is zeker de moeite waard om al het sea wildlife rondom dit immens grote eiland te zien, ook al is het inclusief veerboot best even reizen voordat je er bent. Wij zijn eerst een paar dagen aan de Oostkust in Campbell River geweest en hebben daarna vijf dagen aan de Westkust in Ucluelet geslapen. We hadden hier een heel schattig huisje vlakbij het strand, maar een volgende keer zou ik zeker in het stadje Tofino gaan overnachten. Dat was veel leuker en meer relaxed met leuke restaurantjes en winkeltjes. We hebben bewust de hoofdstad Victoria in het Zuiden overgeslagen.
De zee is nogal koud om in te zwemmen, je kunt wel heel gaaf surfen en suppen aan de Westkust. Ook de kajaktocht aan de Westkust vonden wij ontzettend mooi. Een zodiak boot om de walvissen en/of orka's te spotten vonden wij supergaaf, dus dat raad ik zeker aan! Wij hebben dat aan de Oostkust gedaan, maar dat kan ook prima aan de Westkust. Dus achteraf zou ik de Oostkust overslaan ook al is het daar een stuk warmer dan aan de Westkust en is de natuur daar fantastisch.
Whistler, het buitensportparadijs van Canada.
In Whistler is het grootste downhill mountainbike park ter wereld en wat een industrie is dat! Wij vonden het een leuk dorp met prima restaurants en winkels, wederom prachtige natuur, de peak to peak gondel zeker doen en bovenop de berg(en) en in het dal mooi wandelen. We hebben weer fietsen gehuurd, het is een aanrader om door de vallei te fietsen. Je kunt in verschillende meren super lekker zwemmen en gewoon relaxen. Wij waren hier vier dagen en dat was heerlijk ontspannen. Je kunt ook langer blijven, maar trek dan wel je portemonnee, want alles wat je hier wilt doen (behalve in de meren zwemmen) is duur.
Klik hier voor mijn blog over Whistler.
Shuswap
We hadden met vrienden afgesproken aan het Shuswap meer. Als tussenstop waren we in Lilloet, prima om te lunchen. In Shuswap hebben we heerlijk gezwommen, gekanood, gesupt en gebbqued. Het is geen locatie om per se te stoppen, je kunt ook rechtstreeks van Whistler naar Wells Grey rijden. Klik hier voor mijn blog over Shuswap.
Wells Grey
Wells Grey vonden wij tegenvallen. Zowel het stadje Clearwater als het park zelf. We hebben vooral heel erg veel watervallen gezien en heel erg veel insecten. We hebben een paar mooie wandelingen gemaakt, maar op een gegeven moment waren het gewoon teveel watervallen. Wells Grey ligt op de route tussen Vancouver en Jasper waardoor het wel een prettige tussenstop is om de reisafstand te breken. Wij zijn hier drie nachten gebleven, de volgende keer zou ik maximaal twee nachten blijven, ik denk zelfs maar een nacht. Al hadden we wel een heel mooi huis, Stoneshire Guesthouse, en waren er twee super leuke restaurantjes: de Hop 'N' Hog en de Painted Turtle (beiden reserveren in hoogseizoen). Zwemmen in Dutch Lake was ook lekker.
Klik hier voor mijn blog over Wells Grey.
Mount Robson
Onderweg van Wells Grey naar Jasper kom je eerst langs de River Safari op de Blue River. Dat vonden we er zo toeristisch uitzien en zo negatief beschreven op Trip Advisor dat we daar voorbijgereden zijn. Daarna kom je automatisch langs Mount Robson. Hier is een hele bekende hike naar de top. Wij hebben het eerste stuk de berg op gelopen tot een meer en daarna weer naar beneden gewandeld. De steekvliegen maakten die hike minder leuk, maar het was wel de moeite waard langs een blauwe snelstromende rivier met bijna voortdurend uitzicht op Mount Robson.
Klik hier voor het blog over Mount Robson.
Jasper
Dit vond ik het mooiste deel van onze reis. Het dorpje zelf stelt niet heel veel voor, ook niet qua winkels en restaurants, maar het nationale park is fantastisch. We zijn hier vijf dagen geweest en toen hadden we nog niet alles gezien. Het bijzondere in dit park is dat er heel veel dieren vrij rondlopen. We hebben zoveel herten, elanden, schapen, beren en vogels zomaar langs de weg gezien. We zijn ook met een wildlife toer meegegaan. Onze B&B verhuurster vond dat heel suf, maar wij waren er heel blij mee. We kregen zoveel uitleg en ze wezen ons waar we op moesten letten waardoor we daarna nog meer dieren konden spotten.
Er zijn heel veel mooie meren, ook weer prachtige watervallen en we hebben hier geraft. We hadden hier voor het eerst niet zo'n heet weer dus we hebben niet in de meren gezwommen. Vooral Pyramid Lake vonden we prachtig met een gave wandeling en ook bij Maligne Canyon hebben we een top wandeling gedaan.
Klik als je meer wilt lezen over onze ervaringen in Jasper, ons raftavontuur en/of de wildlife toer.
Icefields Parkway
In de zomer kun je over de Icefields Parkway van Jasper naar Banff rijden. Een snelweg tussen gletsjers, niet een paar gletsjers maar tientallen! Het is de mooiste route van de hele vakantie. Rechtstreeks is het vier uur rijden, maar we stoppen op zoveel plaatsen dat we er de hele dag over doen. Ik had exact berekend hoe lang we overal konden stoppen en hoeveel stops ik wilde maken en dat was helemaal perfect voor ons. Het hoogtepunt vonden we de wandeling naar Peyto Lake en dan het uitzicht! Zie deze tips in het Icefields Parkway blog.
Banff
En toen werd het druk en toeristisch. Er zijn veel te veel mensen om dieren te kunnen zien en bij Lake Louise en Lake Moraine was de weg afgesloten omdat het te vol was. Je moet dan heel vroeg 's ochtends of 's avonds laat daar naar toe. Het dorp zelf is ook file rijden en erg druk. De omgeving is prachtig, maar Jasper spreekt ons toch veel meer aan. Ik kon geen betaalbare accomodatie vinden in Banff zelf, dus we sliepen in Canmore, een dorpje net buiten het nationale park. Dat was best een leuk dorp en we hadden een super mooi hotel, de Creekside villa, echt een aanrader, ook het restaurant.
Klik hier voor het blog over Banff.
Calgary
Onze laatste twee nachten hebben we in Calgary doorgebracht en hier hebben we ook fietsen gehuurd. We zijn twee nachten gebleven zodat we een dag konden fietsen, maar een nacht was meer dan genoeg geweest. Dan kun je na het ontbijt in Canmore of Banff al in een uur in Calgary zijn. Een middag fietsen en de volgende dag vliegen. Of zelfs later op de dag vliegen zodat je Calgary helemaal overslaat en direct vanuit Banff naar het vliegveld rijdt. Het is wel leuk fietsen langs de uitgestorven Stampede en de rivier. Het centrum stelt niks voor al zijn er wel een paar leuke restaurants en brouwerijen. Voor het fort en heritage park hoef je echt niet naar Calgary. Klik hier voor het blog over Calgary.
Wat voor een volgende keer?
Wij hebben bewust gekozen om van Vancouver naar Calgary te rijden en geen rondje te maken vanuit Vancouver. Calgary zelf is niet de moeite waard, maar het is maar een uur rijden vanaf Banff. Veel mensen gaan dan vanaf Banff terug naar Vancouver. Met een rondje rijd je bijna de dubbele afstand die wij afgelegd hebben en dat vind ik teveel in de auto zitten. Je ziet dan wel de zuidkant: Revelstoke, Kootenay en Glacier National Park. Voor ons voegt dat niet veel toe, het leek ons meer van hetzelfde. De wijnstreek Okanagan Valley hebben we wel gemist, dat moet ook heel mooi zijn.
Camper of huurauto?
We hebben voor een huurauto met airbenb overnachtingen gekozen in plaats van voor een camper omdat we de nadelen van een camper groter vonden dan de voordelen.
De nadelen die wij bij een camper zagen:
Bij alles wat je gaat doen als je ergens staat, moet je ook met je camper rijden.
Je krijgt 1x schoon beddengoed en als je verschoning wilt, moet je op campings zelf wassen. Je moet afwachten of de keukenspullen goed zijn. In een airbenb krijg je bij elke verplaatsing schoon beddengoed, schone handdoeken en als ergens de keukenspullen niet goed zijn, is het maar voor een paar dagen en niet meteen voor je hele vakantie. Of je moet zelf goede messen, pannen, snijplank etc. meenemen of kopen.
Een camper is veel duurder qua benzine en rijdt minder comfortabel dan een personenauto. Onze auto reed 1 op 20, de camper van vrienden 1 op 5 kilometer.
Uiteraard zie ik ook grote voordelen:
Je laadt bij aanvang je spullen in en vervolgens hoef je pas bij je vertrek je spullen in te pakken.
Je staat met een camper overal midden in de natuur, we zijn langs prachtige campings gereden.
Welke voorbereidingen zijn praktisch en nodig?
Electronic Travel Authorization
Als je als Nederlander met het vliegtuig naar Canada reist heb je voor vertrek een Electronic Travel Authorization (ETA) nodig. Als je per boot of auto komt zijn er andere regels, maar die heb ik niet bekeken. Je kunt het beste je ETA kopen bij de officiële Government of Canada website. Dat is in het Engels, maar je weet wel zeker dat je bij de juiste instantie bent en het voordeligste uit bent. Er zijn allerlei partijen en websites waar je de ETA ook aan kunt vragen, ook in het Nederlands. Ik zag er een paar waar je pp 20 euro voor de ETA betaalt.
Bij de Canadese overheidssite moet je je paspoort bij de hand houden en allerlei persoonsgegevens invullen. Je krijgt een bevestigingsmail met een nummer als het goedgekeurd is. Je moet het paspoort mee naar Canada nemen waarmee je de ETA aangevraagd hebt omdat ze het electronisch linken met het opgegeven paspoortnummer. Het kost 7 CAD per persoon en je kunt het maar voor 1 persoon tegelijk aanvragen, dat is een beetje onhandig.
Nationale Parken Pas
Als je van plan bent om meer dan 7 dagen in Nationale Parken door te brengen, dan is het goedkoper om een Discovery Pass te kopen dan losse toegangskaarten. Kinderen tot 17 jaar mogen sinds 1 januari 2018 gratis een Nationaal Park in. Je kunt op de site van Parcs Canada de Discovery Pass aanschaffen, die kost voor een familie met maximaal 7 personen in 1 auto 136.40 CAD. Wij kregen hem per post thuis gestuurd en hij is een heel jaar geldig. Het is sowieso leuk om op deze website te kijken en inspiratie op te doen voor je reis!
Autohuur
Ik boek meestal via Easyterra (een vergelijkingssite voor autoverhuur) bij de goedkoopste aanbieder. Zij vergelijken alle grote verhuurmaatschappijen met elkaar en tot nu toe kwam ik hier altijd goedkoper uit dan rechtstreeks bij een verhuurder. Ik had echt goed gezocht, maar het bleef het prijzig vinden om in Canada een auto te huren. Vooral de bijkomende kosten (tweede chauffeur, ongelimiteerd aantal kilometers, andere ophaalplaats dan inlever locatie) zorgden ervoor dat we ruim 1400 euro kwijt waren voor een intermediate model voor bijna vier weken. Ik hoorde via mijn Canadese vriendin dat zij meestal via British Airways een auto in Canada huurt. Je kunt gratis lid worden van BA en dan krijg je alle bijkomende zaken gratis. Dat heb ik gedaan waardoor ik exact dezelfde auto voor dezelfde periode voor 900 euro heb gehuurd!
Veerboot
En niet onbelangrijk als voorbereiding die ik half gedaan had: de veerboot reserveren naar Vancouver Island (als je daar naar toe gaat). Ik had vooraf de heenreis gereserveerd bij de British Columbia Ferry Service en waarom ik er niet aan gedacht heb om een retour te boeken, snap ik niet. Toen ik vier dagen voor de retourdag wilde reserveren, was het alleen nog maar standby behalve heel vroeg of heel laat. Ze boeken 75% van de ferry vol en de overige 25% is wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Wij zaten aan de Westkant van Vancouver Island en de ferry is aan de Oostkant, ongeveer 2 uur en 3 kwartier rijden. Dus we zijn heel vroeg vertrokken en waren al om half 10 bij de ferry. Gelukkig konden we daardoor zonder problemen mee met de ferry van 11 uur. Achteraf had ik zeker gereserveerd voor de ferry van 12.15 uur. Je moet er dan een uur van tevoren zijn, en dan hadden we op een normale tijd kunnen opstaan en ontbijten.
Waarom naar West Canada in juli/augustus?
Het is heel eenvoudig reizen als je eigen vervoer huurt.
Het is dan zomer met heerlijk weer.
Je ziet zoveel wildlife.
Je kunt ontzettend veel buiten (sport)activiteiten doen.
Behalve in Banff is het nergens druk, ook al is het hoogseizoen.
Vancouver is een super leuke stad in de zomer. Helemaal tussen het water.
De Rocky Mountains zijn niet voor niets werelderfgoed. Prachtige omgeving.