top of page

Tips rondreis Oezbekistan

Bijgewerkt op: 18 jun 2024

Als ik zei dat ik naar Oezbekistan ging, kreeg ik meestal de reactie: Waarnaartoe? Waar ligt dat? Is dat niet gevaarlijk? Waarom wil je daarnaar toe? Oezbekistan ligt aan de oude zijderoute, met een aantal bijzondere steden om te bezoeken. Het is een aanrader als je van prachtige gebouwen en vriendelijke mensen houdt. En het is goedkoop om er te reizen, zeer veilig en makkelijk alles zelf te regelen. Een deel van de mensen leeft nog redelijk traditioneel, de rest is heel modern.

In de Ulugh Bek Madras in het Registan in Samarkand
In de Ulugh Bek Madras in het Registan in Samarkand
 

Onze route

Wij zijn gestart in Tashkent en met de trein naar Samarkand in het Westen gegaan. Vervolgens met de trein naar Bukhara en met een auto met chauffeur naar Khiva. Vanuit Khiva zijn we teruggevlogen naar Tashkent.

 

Tashkent


We vonden Tashkent leuk om gezien te hebben omdat het totaal niet toeristisch is (in tegenstelling tot de 3 andere steden). In 1966 is de stad door een aardbeving grotendeels verwoest waardoor er weinig oudere gebouwen zijn. De stad is in Sovjetstijl opgebouwd met brede straten, veel groen en pleinen, grote woonflats en kolossale gebouwen. In een dag heb je alles wel gezien en dit is de perfecte planning wat mij betreft:

  • 9.00 uur - Met een taxi naar de Kukeldash Madras met daarnaast de Hoja Ahror Valiy moskee. Bij de madras kun je voor een dollar de poort door de binnenplaats op, maar daar kun je nergens in, dus niet de moeite waard om naar binnen te gaan.

  • 9.30 uur - De Kukeldash Madras ligt aan de rand van de grootste attractie van Tashkent: de Chorzu bazaar. Deze enorme dagelijkse markt is de normale markt, maar voor ons een bezienswaardigheid door alles wat er gebeurt en verkocht wordt. Zo anders dan in Europa! Slechts een klein deel is overdekt, daar verkopen ze vooral etenswaren. Het grootste gedeelte van de stalletjes zijn rondom het overdekte deel. Overal mannen met steekwagentjes om spullen van de ene naar de andere plek te brengen. De slagers werken met bijlen en het ziet er allemaal niet zo hygiënisch uit. De hele markt is in secties onderverdeeld: je ziet alles bij elkaar: brood bij brood, groenten bij groenten, ingemaakt bij ingemaakt, kleding bij kleding, etc. Bij het nationaal eetdeel (deels overdekte restaurantjes) kun je Oezbeeks eten; dat ziet er onsmakelijk en niet gezond uit, maar het is wel heel leuk om te bekijken en je over te verwonderen. De bakkerij in het brood gedeelte is interessant en vermakelijk. We hebben onze ogen overal uitgekeken, echt super gaaf om hier uren rond te lopen en de mensen en producten te bekijken:

  • 12.00 uur - Lunchen en met de metro voor 14 cent naar het centrum halte Onafhankelijkheidsplein. De metrostations staan beschreven als prachtig, maar de 3 die wij gezien hebben zijn een stuk minder mooi dan in Moskou.

  • 13.00 uur - Wandelen over Het Onafhankelijkheidsplein naar het Amir Temurplein met het Hotel Uzbekistan. Dit gedeelte van Tashkent is leuk om doorheen te wandelen, allemaal grote Sovjetgebouwen, standbeelden, pleinen, protserig met veel fonteinen (die het niet doen):

  • 16.00 uur - Tashkent City Tour. Met een dubbeldekker bus die elk uur (als er minimaal 6 mensen zijn) vertrekt en eindigt bij Hotel Uzbekistan: http://tashkentcitytour.uz/en. Het kost 15 dollar, dat is best duur voor Oezbekistan, maar je kunt lekker zitten met afwisselend uitzicht omdat je door een leuk deel van de stad rijdt met ondertussen wat informatie door een koptelefoontje. In 2 uur tijd stop je op 3 plaatsen: 10 minuten bij het herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de onderdrukking met mooi uitzicht op de TV toren, 10 minuten bij de witte Minor Moskee en 20 minuten bij het Hazrati Imam complex, naast het (in 2023 nog in aanbouw) enorme Islamitisch Centrum. Om ruimte te maken voor dit Islamitisch Centrum hebben ze heel veel mensen uit hun huizen gezet. Het complex heeft een moskee, een madras, musea en een mooi plein:

  • 18.30 uur - Diner bij het oud Russisch restaurant Ugolok recht tegenover Hotel Uzbekistan aan de andere kant van het Amir Temurplein. Op de begane grond hebben ze een fixed menu, geen bediening en achterin aan een counter moet je bestellen. Ze hebben alleen maar gegrilde kip.

Die halve kip krijg je op een ijzeren schaaltje voor 4 dollar met een salade met hele knoflooktenen en veel verse kruiden, koude soep en brood. Alleen maar locals, heel erg druk en je staat zo weer buiten. Leuke ervaring vonden wij.

  • 19.00 uur - Taxi terug naar hotel en uitrusten van alle indrukken van de eerste dag in Oezbekistan.

Het nationale Plov centrum (=restaurant) zit bij de TV toren. Plov maken ze 's ochtends om als lunch te eten en het is vaak einde van de ochtend al op. Wij hebben niet de moeite genomen om daar 's ochtends speciaal met een taxi naar toe te gaan.


Een hotel in de buurt van het Amir Temurplein is het meest praktisch qua locatie. Hotel Uzbekistan is niet zo duur, maar het heeft slechte recensies. Wij hadden bij aankomst en vertrek twee verschillende hotels 10 minuten rijden van het vliegveld. Dat was de helft tot 2/3 goedkoper dan meer centraal gelegen hotels. Ze waren beiden prima met super grote kamers en we sliepen er alleen maar. Omdat een taxi maar 1 dollar per 10 minuten kost, konden we voor dat geld makkelijk taxi's nemen.

 

Samarkand


Je kunt in Samarkand makkelijk 3 dagen zijn om alle bezienswaardigheden rustig in je op te nemen en te genieten van de sfeer. 2 dagen is het minimum. Het is een heerlijke plek en alle bezienswaardigheden zijn te lopen. Onderstaande foto zag ik rond 1990 in een boek en toen dacht ik al dat ik naar deze (toen Russische) stad wilde. In het echt is het nog indrukwekkender dan in beeld. Na het overlijden van de dictator in 2016 zijn de visa vrijgegeven en is het zeer eenvoudig om Oezbekistan te bezoeken. Ik zag in 2019 dit reisblog met ontzettend prachtige foto's. Toen wist ik helemaal zeker dat ik moest gaan. De hoogtepunten van Samarkand zijn:

  • Het Registan. Een plein met aan 3 kanten een madras. Elke madras is toch weer totaal anders en allemaal even bijzonder en mooi:

  • Shah-i-Zinda. Een hele serie mausolea tegen een heuvel opgebouwd, de ene nog mooier versierd van binnen en buiten dan de ander.

  • Gur-I-Imir. Het mausoleum van Amir Temur.

  • Bazaar (veel toeristischer dan in Tashkent).

  • Bibi Khanoum moskee. Bibi was een van de vrouwen van Amir Temur.


Mijn ideale planning bij 3 dagen: Dag 1: Start met het Registan. Je kunt uren rondwandelen over het plein, de binnenplaatsen, en in de 3 madrasses. Neem de tijd om te fotograferen, eventueel souvenirs te kopen, de oude foto's te bekijken en te praten met iedereen die Engels wil oefenen en met je op de foto wil. Er is in het Registan niets te eten te koop, dus houd daar rekening mee met het tijdstip dat je gaat en de lengte van je bezoek. Wij zijn er ruim 4 uur gebleven en het was dat we trek hadden, anders waren we langer gebleven. Lunch bij restaurant Lobi Gor tegenover het Registan. Bezoek 's middags de Bibi Khanoum moskee en geniet van de bazaar die ernaast ligt. Wandel naar B&B Attica voor het diner (vooraf reserveren).


Dag 2: Ga met een taxi naar het Ulugh Bek Observatorium. Dit astronomie museum is op zich niet zo interessant, maar wordt voor toeristen wel gepromoot. Bezoek daarna eventueel het Archeologisch Museum (Afrosiyab museum). Wandel via de (Joodse) begraafplaats, langs de Hazrati Hizr moskee en de bazaar naar het Art House naast de Bibi Khanoum moskee om te lunchen. Loop terug naar het Shah-i-Zinda en gebruik de middag om dit uitgebreid te bezoeken:

Chill voor het diner op de binnenplaats van je hotel en neem een taxi naar restaurant Han Zade voor het diner.


Dag 3: Gur-i-Emir

Wandel naar dit mausoleum van Amir Temur (ofwel Timoer Lenk) en ga naar binnen. Wandel naar restaurant Samarkand voor de lunch. Wandel door de universiteitswijk en ga dineren bij restaurant Platan (vooraf reserveren) en neem een taxi terug naar het hotel.


Planning bij 2 dagen:

Dag 1: Wandel 's ochtends naar het Shah-i-Zinda, bezoek dit uitgebreid. Wandel langs de Hazrati Hizr moskee naar de bazaar. Ga bij het Art House naast de Bibi Khanoum moskee lunchen. Bezoek de moskee en ga op het plein voor het Registan zitten om mensen te kijken (of ga chillen in de binnentuin van het hotel tot het dinertijd is). Wandel naar B&B Attica voor het diner.

Dag 2: Bezoek 's ochtends uitgebreid het Registan, ga lunchen bij restaurant Lobi Gor en wandel naar het Gur-i-Emir. Bezoek dit mausoleum en wandel door de universiteitswijk voor het diner naar restaurant Platan. Neem een taxi terug naar het hotel.



Restaurants

  • In Samarkand kun je in B&B Attica vooraf reserveren voor een 4 gangen diner voor 15$ pp. Dat is voor Oezbekistan niet goedkoop maar wel een aanrader omdat het smakelijk was en je in een mooi oud herenhuis dineert (met andere toeristen).

  • We zijn met een taxi naar restaurant Platan gegaan op aanraden van ons hotel. Volgens hen het beste restaurant van Samarkand en je moest reserveren. De bediening was erg goed, het was veel duurder dan andere restaurants en er stond precies hetzelfde als elders op de kaart. De kwaliteit vonden wij niet heel veel beter dan in de meeste andere restaurants.

  • Het Art Cafe naast de Bibi Khanoum moskee vonden we heel goed, met een terras met leuk uitzicht.

  • Restaurant Chaikona tussen het Registan en de bazaar heeft een leuke binnenplaats om te zitten, maar het eten was niet zo.

  • Naar Restaurant Samarkand reden we met een taxi. Ze hadden keiharde muziek, het eten was niet heel goed en een zeer onvriendelijke bediening.

  • Restaurant HanZade zit om de hoek bij Platan met een gezellig terras.

  • Tegenover het Registan is restaurant Lobi Gor met drie delen (buiten, binnen, boven) met alle drie een totaal andere sfeer. Het eten was oké.

  • We hebben heel slecht gegeten bij Old City, ook dichtbij het Registan. De salades waren leuk gepresenteerd, maar met veel mayo en vlees.

  • Ons hotel raadde ook dichtbij het Registan restaurant Historic aan en daar zat bijna niemand, zowel bij lunch als diner niet en daarom zijn we er niet gaan eten.

  • In het Registan zit op de eerste verdieping in de linkse madras (de Ulugh Bek madras) een café met goede Turkse koffie. Het is een prachtig plekje, en verbazingwekkend: er zat bijna niemand.

Hotelaanbeveling!

Wij sliepen in het Jahongir Guest House en dat was echt fantastisch, vooral de sfeer! Op loopafstand van het Registan in een oude woonwijk met super super lief en aardig personeel. Het is een familiebedrijf, de eigenaar Odir spreekt perfect Engels en is een goede gids (ze geven ook tours). Ontbijtbuffet uitgebreid en lekker in een mooie kamer. Twee super gezellige binnenplaatsen en ook boven nog een leuk zitje buiten. Kamer was niet zo groot, maar het was ook maar 50 euro per nacht voor 2 personen inclusief ontbijt. Veel waar voor je geld en een goede prijs/kwaliteit!


Is Sharisabz wel of niet de moeite waard?

Sharisabz is een stadje 2 uur rijden ten Zuiden van Samarkand, de geboorteplaats van Amir Temur. Ik zou dit zeker overslaan. Het was niet zo bijzonder, het was dat we een goede Engelssprekende gids hadden waardoor we een fantastische dag hadden. Maar zowel de rit ernaar toe door de bergen als het kale plein met het oude paleis van Amir Temur (2 pilaren van over) aan de ene kant en 2 moskeeën aan de andere kant van het plein was weinig te zien en uitgestorven toen wij er waren. Alles tussen die monumenten hebben ze gesloopt vanaf 2016, echt zonde en schandalig corrupt! Daardoor geen sfeer meer en in de rest van het stadje is ook niets te zien/doen.

 

Bukhara

Bukhara is nog een stuk toeristischer dan Samarkand en er zijn meer dan 300 madrasses, moskees, karavanserais en andere bezienswaardigheden, allemaal niet zo heel ver uit elkaar. Je kunt alle gebouwen zo binnenlopen en binnen is het overal erg rustig.


De dingen die je zeker moet zien:

  • Labi Hauz meertje met veel madrassen eromheen.

  • Het centrale plein (zie foto hierboven) met links de Mir-I-Arab madras, rechts van het midden de Kolon minaret en rechts de Kolon moskee.

  • Chor Minor Madras (met 4 torens) een beetje oostelijk van het centrum:

  • De Ark heeft wat musea maar is niet heel bijzonder van binnen. Met minder tijd zou ik hier niet naar binnen gaan. Er staat een uitzichttoren tegenover:

  • Bolo Hauz moskee met buiten veel houten pilaren.

  • Vinden wij fantastisch: de bazaar. Die ligt iets voorbij de Bolo Hauz moskee en er loopt bijna geen toerist, heel apart.

Restaurants

  • Restaurant Mistafa vonden we echt slecht en erg ongezellig ingericht.

  • Het restaurant Labi Hauz aan het meertje is grappig buiten zitten maar het eten is niet echt goed.

  • Het restaurant in het Ayvan hotel zag er heel mooi uit qua sfeer maar was volgeboekt.

  • Mavrigi restaurant in een binnenplaats als warmer was geweest waren we daar gaan eten, het zag er qua sfeer goed uit.

  • Restaurant Old Bukhara was prima, best gezellig en het eten hetzelfde als elders.

  • Het Silk Road Tea House voor thee met lekkers. Heel gezellig binnen maar heel duur omdat het duidelijk alleen voor toeristen is.

  • Cafe Wishbone van een Duitse eigenaresse met taartjes en goede koffie (die zie je niet veel).

  • Lunch bij restaurant Dolon voor het uitzicht. Ze hebben heerlijke thee en lekker dun brood. Zeker een aanrader:

Hotelaanbeveling

Boutique Hotel Komil. De ontbijtzaal is zo ontzettend prachtig en de muren van de kamers zijn ook helemaal met pleisterwerk versierd. Ontzettend vriendelijke eigenaar. Het is op loopafstand van Labi Hauz, dus erg centraal. Echt een aanrader!


Dagje buiten Bukhara

Je kunt een dag met een taxi met chauffeur naar verschillende bezienswaardigheden buiten de stad: het mausoleum van Bakhauddin Naqshbandi (bedevaartsoord), het zomerpaleis Sitorai Makhi Khiva en de necropolis van Chor Bakr. Bij de necropolis zit een goed lokaal restaurant om te lunchen. Als je tijd hebt, zou ik dat doen, het was een leuke dag. Ik zou dit eerder doen dan een dag naar Sharisabz.


 

Khiva

Khiva is een bijzonder en zeer toeristisch klein ommuurd stadje. Ze hebben (net als in Sharisabz) de laatste jaren veel verwoest om de monumenten beter te laten uitkomen (en corrupt dat mensen er geld mee verdienden). Schandalig, zelfs de bazaar is vernietigd. Van een levendige omgeving is het nu een enorm kaal plein om de muren heen met kolossen van nieuwe hotels. Je betaalt 15 dollar om 2 dagen binnen de muren te mogen lopen en overal naar binnen te mogen. Voor een paar dingen moet je nog bijbetalen. We zijn in twee dagen echt overal ingegaan, veel musea, moskeeën, madrasses, paleizen, echt gaaf! Gewoon deur open doen en bekijken.

Wat je zeker moet bezoeken:


Tash Hauli paleis met veel binnenplaatsen met zoveel blauw witte tegeltjes. Vooral de harem vonden we indrukwekkend.

Juma Moskee met binnen ruim 180 pilaren en mooie lichtinval. Heel bijzonder.

Het Kuhna Ark paleis is groot maar niet zo bijzonder. Wel mooi uitzicht vanaf de uitkijktoren over Khiva:

De Islam Khoja minaret is de hoogste minaret van Khiva en voor 10$ pp (belachelijk veel in verhouding) kun je die beklimmen. Vonden wij wel leuk voor het uitzicht:

Mausoleum van Pahlavan Mahmud (bijbetalen) met de moskee in het midden. Levendig en heel mooi van binnen:

Kalta Minor is de dikke ronde minaret die je vanuit overal zo'n beetje ziet. Mooi met een madras ernaast wat nu een groot hotel is.


Het Nurrillabay paleis (apart betalen) ligt een klein stukje buiten het ommuurde gedeelte en de ontvangsthal is mooi maar de rest is allemaal hetzelfde met binnenplaatsen. We waren de enige toeristen en we vonden het niet zo de moeite waard. Die zou ik overslaan als je niet genoeg tijd hebt.


Restaurants in Khiva

  • Terrassa cafe. Ga hier eten voor het uitzicht, ook al zijn het erg gestresste obers. Bij de lunch was de bediening traag, en bij het diner waren ze ronduit onvriendelijk door de drukte. Wel zeker naar toe gaan, want het eten is wat beter dan bij veel andere restaurants en het uitzicht is fantastisch:

  • Bir Gumbaz heeft een leuk terras met gaaf uitzicht op de Kalta Minor minaret, het eten wat wij hadden was alleen niet zo goed. Wel heel erg vriendelijke bediening.

  • Restaurant Murod Josh lijkt een leuke plek om te zitten, maar hier een erg ongeïnteresseerde bediening en het eten was niet goed.

  • Restaurant Luhra & Johor buiten de ommuurde stad had wel vriendelijke bediening en is leuk buiten zitten. Eten hetzelfde als elders.

  • Restaurant Zarafshon bij de hoge minaret was zowel binnen als buiten een gezellige plek, en het eten ging wel.

Hotelaanbeveling

Boetiekhotel Madrasah Polvon-Qori is een voormalige madras met twee heerlijke binnenplaatsen, de kamers in het oude studentengedeelte. Net buiten een poort van de oude stad, dat is een goede locatie. Ontbijt goed, ontbijtzaal nogal groot en fel verlicht.

 

Praktische tips


Vliegen naar Oezbekistan

Er vliegt geen enkele luchtvaartmaatschappij rechtstreeks van Nederland naar Oezbekistan (2023). Wij zijn via Istanbul naar Tashkent gevlogen met Turkish Airlines. Amsterdam-Istanbul is ongeveer 3,5 uur en Istanbul-Tashkent is ongeveer 4,5 uur. Er zijn ook rechtstreekse vluchten vanuit Istanbul, Moskou, Milaan en Parijs naar Samarkand en Urgench (het vliegveld bij Khiva). Wij hebben van Urgench een binnenlandse vlucht met Uzbekistan Airways genomen terug naar Tashkent, maar het had tijd bespaard om vanuit Urgench naar Istanbul of elders in Europa terug te vliegen.


Vervoer binnen Oezbekistan

Het is niet nodig om een auto te huren. Tussen Tashkent-Samarkand-Bukhara rijdt een hogesnelheidstrein. Tussen Bukhara en Khiva gaat maar 3x per week een trage trein, de dagtrein zat al vol toen ik wilde boeken. Je kunt gemakkelijk in je hotel in Bukhara een auto met chauffeur naar Khiva regelen, dat hebben wij gedaan. Doe je wel 5 uur over met een leuke stop bij een wegrestaurant halverwege.

De treinen zaten snel vol, je kunt 45 dagen van tevoren via Uzbekistan Railways een kaartje kopen. Dat lukte me niet: de app en de site zijn in het Russisch en toen ik het vertaald had, lukte het betalen niet. Ik heb via Advantour heel veel meer betaald: 25$ voor een enkeltje i.p.v. de 7$ op het station zelf en daardoor waren we wel verzekerd van zitplaatsen. Hun service was perfect via de email. Ik vond dit een handig reisblog over treinreizen in Oezbekistan.


De Yandex app was geblokkeerd om te downloaden op onze mobiel omdat het een Russische app is. Dat is hetzelfde als Uber maar die werkt niet in Oezbekistan. Vanaf de stations en de vliegvelden willen de taxichauffeurs (logisch) veel meer dan naar een station of vliegveld. Het was buiten proportie meer, daarom is de Yandex app handiger en veel goedkoper! We waren voor 1 euro 70 cent naar een station gekomen en voor dezelfde weg terug wilden ze 6 euro.


Google Translate

Ze spreken nauwelijks Engels en vooral Russisch en veel minder Oezbeeks. Download daarom beide talen als je geen lokale simkaart koopt. Maps.me is ook een handige app om offline kaarten te kunnen lezen.


Geld

Overal zijn er ATMs, we hebben in die steden helemaal nergens een probleem gehad met pinnen. De wisselkoers is t.o.v. de euro met veel nullen, dat kan verwarrend zijn. Het land is voor ons goedkoop, wij hebben voor minder dan 25 euro pp per dag (ex hotelovernachtingen) alle bezienswaardigheden, het reizen en lunch/diner gedaan.


Internet/bellen

Wifi is in alle hotels erg goed. Om overal internet te hebben kun je het beste een lokale simkaart kopen. Dan kun je ook de Yandex app downloaden. Er zijn drie aanbieders (Beeline, Ucell en Mobiuz) en de simkaarten worden op veel plaatsen te koop aangeboden (in Tashkent in de lobby van hotel Oezbekistan, in Samarkand zit een winkel tegenover het Registan).


Hoe lang

Wij zijn 15 dagen geweest in een zeer relaxed tempo waarvan 2 dagen nodig zijn voor de heen- en terugreis. Als ik het nu zou doen is de route:

Dag 1 - Vliegen naar Tashkent

Dag 2 - Tashkent

Dag 3 - In ochtend trein naar Samarkand

Dag 4 en 5 - Samarkand

Dag 6 - In ochtend trein naar Buchara

Dag 7, 8 en 9 - Buchara met 1 dag excursie buiten de stad

Dag 10 - Naar Khiva

Dag 11 en 12 - Khiva

Dag 13 - van Khiva (vliegveld Urchench) naar Europa terugvliegen


Als je een dag minder hebt, zou ik een dag korter in Buchara blijven en de dagexcursie buiten de stad niet doen.

Je kunt de route ook andersom doen: van Tashkent naar Khiva vliegen en vandaar terug naar Tashkent terug reizen. Voordeel daarvan is dat je van toeristisch naar iets minder toeristisch gaat.


Als je minder tijd hebt dan is het minimum aantal dagen:

Dag 1 - Vliegen naar Tashkent

Dag 2 - Tashkent

Dag 3 - In ochtend trein naar Samarkand

Dag 4 - Samarkand

Dag 5 - In ochtend trein naar Buchara

Dag 6 - Buchara

Dag 7 - Naar Khiva

Dag 8 - Khiva

Dag 9 - van Khiva (vliegveld Urchench) naar Europa terugvliegen


Eten

Het eten in Oezbekistan draait om vlees en vet. Vleesspiezen (met stukjes vet tussen de stukjes vlees) zijn het nationale gerecht en als lunchgerecht eten ze plov: een vette rijstschotel met vlees en wortel. Je ziet ook veel gevulde deegpakketjes: gestoomd, gebakken of gefrituurd. Bijna alles wordt gebakken in zonnebloemolie en de salades bevatten veelal mayonaise en ook vlees. Bij elk restaurant staat precies hetzelfde op de kaart, er was niet veel variatie. En overal zit erg veel knoflook in. Zoals jullie hierboven bij de restaurants hebben gelezen, waren we niet heel enthousiast over het Oezbeeks eten.


Wij vonden het eten nergens smakelijk, veel vlees was taai en vet. Het brood is wel erg lekker en zie je overal gebakken worden in stenen houtovens. De ontbijtbuffetten in de hotels waren op buitenlandse toeristen ingesteld met veel keuze en die vonden we wel heerlijk. Restaurants zijn fel verlicht.


Visum

Voor Europeanen is geen visum nodig.

 

Waarom naar Oezbekistan?

  • Het is heel schoon en veilig.

  • Het is erg makkelijk te bereizen met de trein en taxi's. De meeste taxichauffeurs rijden hard en niet heel veilig. Handsfree bellen hebben ze nooit van gehoord en er zitten veel gaten in de wegen.

  • Het is voor Europeanen erg goedkoop.

  • De combinatie van de oude Islamitische bouwwerken en de invloed van de Sovjettijd is uniek. De helft van de mensen is traditioneel gekleed en vrouwen gesluierd, de andere helft is modern.

  • Het is in ons voor- en najaar heerlijk weer.

  • De mensen zijn ontzettend vriendelijk en verwelkomend. We werden veel aangesproken voor selfies en om met hen op de foto te mogen en jongeren wilden graag hun Engels met ons oefenen.

 

Wanneer naar Oezbekistan:

Het is een landklimaat met erg koude winters (kan -20 worden) en hele hete zomers (regelmatig boven de 40 graden Celcius). April, mei, juni en september, oktober zijn qua temperatuur de beste maanden om te reizen. Wij waren in april en we hebben het tussen de 15 en 30 graden gehad. Over het algemeen een lekkere temperatuur rond de 20 graden en zonnig.




bottom of page