Oman is een geweldig land en zeer makkelijk zelf te bereizen. Het is heel afwisselend en gevarieerd en zo anders doordat het in het Midden Oosten ligt. Echt een aanrader! De hoogtepunten zijn: overnachten in de woestijn, Muscat, de wadi's (oases), de bergen met hele oude dorpjes, de oude forten en souqs. Ook de wekelijkse geitenmarkt in Nizwa op vrijdagochtend moet je zeker inplannen.
Onze route
Wij zijn gestart in Muscat en toen via de kust naar de vissersplaats Sur gereden. Dan kom je langs drie bezienswaardigheden: het Bimmah Sinkhole, Wadi Shab en Wadi Tiwi. In Sur hebben we overnacht. Vervolgens zijn we het binnenland ingereden naar Wadi Bani Khalid. Je rijdt dan van Oost naar West over een snelweg met rechts bergen en links de woestijn. Dezelfde middag door naar een kamp in de woestijn.
De volgende dag zijn we naar Nizwa in de bergen gereden. Daar hebben we twee nachten geslapen en van daaruit uitstapjes gemaakt. Er is heel veel in deze omgeving te zien en doen! Op vrijdag zijn we teruggereden naar Muscat en hebben daar nog een dag aan het strand gechilld.
Muscat
Het internationale vliegveld is in Muscat en het is een mooie stad dus deze plek zou ik zeker bezoeken. De hoogtepunten zijn wat mij betreft:
Sultan Qaboos moskee
De wijk Mutrah met souk, Corniche (boulevard) en vismarkt
Wandeling over het oude geitenpad tussen Mutrah en Riyam door rotsige heuvels
De wijk Old Muscat met het paleis Al Alam van de sultan en vele musea
Als je niet in een hotel aan het strand met ligbedden logeert, koop dan een dagpas bij een van de resorts en relax een dag (of meer) aan het prachtige strand.
Lees hier mijn uitgebreidere informatie over Muscat.
Van Muscat naar Sur
Het is maar twee uur rijden van Muscat naar Sur, we hebben met twee stops onderweg daar een dag over gedaan. Er zijn drie interessante stops langs deze weg:
Bimmah Sinkhole. Lekker zwemmen.
Wadi Shab. Wandelen (klauteren) en zwemmen. Prachtig, zeker doen!
Wadi Tiwi (4x4 voor nodig)
Bij Wadi Shab ben je wel een paar uur zoet, dus alle drie de stops doen kan, maar dan moet je wel haasten. Sur is een prima overnachtingsplek, maar niet heel bijzonder.
Lees hier mijn verslag van onze route van Muscat naar Sur.
Wadi Bani Khalid
Dit is een zeer populaire wadi, in het weekend (vrijdag en zaterdag) schijnt het heel druk te zijn met mensen uit Muscat. Niet toen wij er waren. De weg ernaar toe is al mooi en je parkeert vlakbij de eerste waterpoel. Er is zelfs een restaurant aan het water en je kunt heerlijk zwemmen in een prachtige kleurrijke omgeving. Er zijn zoveel waterpoelen, smal en breed, dat je alle ruimte hebt om te zwemmen of van de rotsen te springen. Je ziet veel visjes zwemmen en als je stil blijft staan, komen ze aan je huid knabbelen: een gratis vis-spa!
Lees hier over ons bezoek aan deze Wadi.
Wahiba Sands Desert
Ga zeker een (of meer) nachten in de woestijn slapen. Het is een woestijn zoals ik me van vroeger van films herinner: met grote rode zandduinen en weinig begroeiing. Je ziet af en toe kamelen. Je hebt veel keuze uit activiteiten om te doen in de woestijn, elk kamp biedt dit tegen betaling aan. En er zijn veel mogelijkheden om te overnachten, van zelf wild kamperen tot slapen in tenten tot luxe huisjes. Ik zag zelfs op booking een resort met zwembad midden in de woestijn.
Lees hier mijn blog over onze ervaring in de woestijn.
Nizwa en omgeving
Nizwa ligt aan de zuidkant van het Harar gebergte en is een goede uitvalsbasis om de bergen te verkennen. In de stad zijn de souq, geitenmarkt en het fort zeker de moeite waard. Bij de geitenmarkt is het druk met parkeren, de andere twee dagen was er meer dan voldoende ruimte op het enorme parkeerterrein voor de souq. Daar was zelfs ruimte voor kofferbakverkoop van huishoudelijke materialen, kleedjes en planten:
Klik hier voor mijn verslag van Nizwa.
In de omgeving van Nizwa zijn ontzettend veel interessante bezienswaardigheden. Aan de ene kant de natuur met mooie wandelroutes. Aan de andere kant gebouwen zoals oude dorpjes, forten en paleizen.
Wij hebben in een intensieve dag een rondje gereden langs vier interessante stops:
Misfat Al Abriyyin, middeleeuws dorpje
Al Hamra, een van de oudste dorpen van Oman
Bahla Fort, Unesco werelderfgoed
Jibreen Paleis van imams
Ze zijn alle vier totaal anders en absoluut de moeite waard.
Lees hier mijn blog van deze omgeving.
Voor een volgende keer
Omdat we slechts een week hadden, hebben we ook heel veel niet kunnen zien. Hieronder noem ik hoogtepunten waar ik wel naar gekeken heb, maar waar we niet voor gekozen hebben. Vanaf Nizwa met een 4x4 de bergen in rijden, zou ik graag hebben gedaan als we een dag extra hadden gehad. Al is een dag daarvoor eigenlijk ook te kort.
Voor een volgende keer:
Jebel Shams, de Grand Canyon van Oman
Jebel Akdhar, de Groene Berg, met het dorpje Bald Sayt en nog 15 andere dorpjes. Zie ook wandelroutes en deze offroad site met prachtige foto's van de routes.
Wadi Tiwi, daar rijd je met de 4x4 op een weg langs het water ook langs dorpjes in die kloof. Zelfde weg ook weer uit de wadi rijden.
De Noordkant van de Jebel Shams: Rustaq en Nakhal forten. Dan zou ik vanuit Nizwa door de bergen langs Jebel Akhdar en deze forten naar Muscat rijden i.p.v. de 1,5 uur rechtstreeks over de snelweg.
Vanuit Muscat met een boottochtje dolfijnen kijken.
Al Ayn, ook een Unesco werelderfgoed. Het zijn gebouwtjes in de vorm van bijenkorfen. Het is nog 45 minuten rijden vanaf Jibreen en over dezelfde weg weer terug naar Nizwa.
Schilpadden leggen hun eieren op het strand in Ras al Jinz in bepaalde jaargetijden.
Praktische tips
Auto huren
Ik zou zeker een auto huren op het vliegveld, dat geeft je veel vrijheid en je komt overal makkelijk. Er worden veel tours en excursies aangeboden, maar die kosten een paar honderd euro per persoon voor een dag. Openbaar vervoer is er niet veel. In Muscat rijdt een hop on hop off bus en die is naar verhouding tot andere steden ook duur ( 75$ voor een dag voor een volwassene). Het grote nadeel is dat die bus vooral door het Oostelijk deel van de stad rijdt, hij komt bijvoorbeeld niet in de buurt van de Sultan Qaboos moskee. Taxi's zijn erg duur. De meeste hotels bieden transfers naar en van het vliegveld aan, dat ligt in het Westen van de stad.
4x4 of normale auto?
Met een normale auto kun je niet overal komen. Als je van de gebaande paden af wilt, heb je een 4x4 nodig. In de bergen controleren ze zelfs aan het begin van de wegen of je wel een 4x4 hebt. Ook de woestijn Wahiba Sands kun je niet zelf inrijden met een gewone auto.
We gingen een week en ik moest toch al keuzes maken wat we niet gingen bekijken. Ik wilde ook de dagen dat we in de bergen waren de forten, geitenmarkt en oude dorpjes zien en dat kan met een normale auto ook. Alleen bij Jebel Shams (de canyon) en Jebel Akhdar (de groene berg) met het dorpje Bald Sayt in de bergen konden we niet komen. Het dorpje Misfat is wel bereikbaar via een asfaltweg en lijkt op Bald Sayt.
Meerdere wadi's in de bergen en de Wadi Tiwi kun je ook niet bezoeken zonder 4x4. Dat lijkt me ook prachtig, maar de Wadi Bani Khalid en Wadi Shab zijn ook heel mooi, dus die hebben we gedaan. Die twee had ik waarschijnlijk ook gekozen als we wel een 4x4 hadden gehad.
De meeste accomodaties in de woestijn halen je na een telefoontje op in een dorp aan de rand van de woestijn dus daarvoor hadden we ook geen 4x4 nodig. Ik had er wel op gelet dat de gekozen accommodatie die mogelijkheid aanbood. Wij betaalden 10 real retour. De chauffeur crosst lekker hard door het zand over de duinen, dat zouden we zelf zo niet gedurfd hebben en dat was wel leuk! Je moet ook je banden leger laten lopen als je de woestijn inrijdt. Vinden we ook een beetje gedoe, vooral het oppompen met een handpomp als je de woestijn weer uit rijdt. Dat zijn allemaal excuses, als we wel een 4x4 hadden gehad, waren we natuurlijk lekker zelf in de woestijn gaan rijden!
We zagen in meerdere accomodaties een prachtig boek liggen: UAE Off Road met routes voor 4x4.
Eten
Het eten in Oman is lekker met veel Indiase gerechten: kip of lam met rijst en Arabisch plat brood. Er wordt met veel specerijen gewerkt zoals hele kardemompitten. Je krijgt bijna overal verse dadels bij je drinken. Er zijn ook veel food trucks op straat met grills waarop ze vlees grillen. Alcohol is alleen in de luxere hotels te koop en is dan prijzig.
Vlucht
KLM vliegt rechtstreeks naar Muscat in ongeveer 7 uur. Wij hadden wel een stop van 45 minuten in Damman, Saudiarabië.
Visum
Je moet een visum vooraf aanvragen en je paspoort moet nog minimaal een half jaar geldig zijn. In 2018 konden wij het visum bij de Koninklijke Omaanse Politie op internet kopen, dat is goedkoper dan via organisaties die het voor je regelen. Bij het afrekenen van het visum moesten we 5.000 Real betalen, dat is ongeveer 12.000 euro. Gelukkig bleek het 5 real te zijn, dus ongeveer 12 euro. Dat was in oktober 2018, check die website voor de recente gegevens en kosten. Je moet wel een paar stappen doen, maar het wijst zich wel vanzelf. Kies voor het 'Visit unsponsored visas'.
Waarom naar Oman?
Het is heel erg veelzijdig, zowel de natuur als cultuur. De natuur is prachtig: mooie stranden, bergen, woestijn en wadi's (oases). Ook is er veel geschiedenis op de oude mirre en wierook route, met middeleeuwse lemen dorpjes, forten en paleizen. Je kunt prachtig wandelen en mooie 4x4 tochten off road maken. Muscat is een leuke stad met grote moderne laagbouw.
Het is schoon en heel veilig. Gezondheidszorg en onderwijs is gratis voor de bevolking.
De Omani zijn vriendelijk. Je kunt als vrouw ongesluierd rondlopen, ze vragen wel of je als vrouw je schouders en knieën bedekt met wijde kleding. Mannen zien ze liever niet in korte broek. Je ziet op straat heel weinig Omaanse vrouwen lopen en als je ze ziet, dragen ze zwarte gewaden en geheel bedekt, vaak een masker. De Omaanse mannen dragen witte jurken en hoedjes. Een heel groot deel van de bevolking is niet Omaans, in restaurants en hotels kom je bijna alleen maar Aziaten tegen die het werk doen. Op sommige plekken staan borden dat het niet toegankelijk is voor niet-moslims of voor vrouwen. Maar het is niet bedreigend of vervelend.
Het is in onze winter (en hun winter) heerlijk weer.
Zelf rijden gaat heel erg eenvoudig en is veilig. De infrastructuur is perfect: brede snelwegen, veilig en helemaal niet druk. Er zijn niet zoveel wegen en alles is goed aangegeven. Een deel van de wegen (in de woestijn en bergen) is alleen voor 4x4, je moet van tevoren dus goed bekijken waar je heen wilt of je een 4x4 nodig hebt. Parkeren is overal - zelfs in alle parkeergarages in Muscat - gratis en er is overal voldoende ruimte.
Het is niet goedkoop, al kun je zelf kiezen of je 20 cent voor een fles water betaalt in een coffeeshop of stalletje op straat. Of 5 euro in een luxe resort. Eten is in verhouding tot Nederland relatief goedkoop, zowel in restaurants als in de supermarkt en in souqs. Ze hebben ook middenklasse restaurants en hele luxe restaurants in de luxe resorts. Daar betaalden we wel 25 euro voor een salade met verse tonijn als lunch.
Je ziet buiten Muscat overal kamelen en geiten los lopen, dat is wel grappig
Wanneer naar Oman:
Het is heel erg heet in Oman en er is niet veel schaduw. Ze adviseren om alleen in de winter te gaan, in de zomer kan de temperatuur oplopen tot wel 50 graden. Wij waren er eind oktober en het was elke dag ruim 35 graden.
Als je in de woestijn wilt slapen, moet je in de winter gaan. De kampen zijn alleen maar open van oktober tot april, in de zomer is het veel te heet om in de woestijn te slapen. Het koelde 's nachts helemaal niet af, dat hadden we wel verwacht.